Rede EcoComedores
- Compromiso
- Infantil
- Produto
Co proxecto Rede EcoComedores buscamos adaptar os menús dos centros escolares a menús equilibrados e saudables para nenos e nenas que inclúan produto local, de tempada e ecolóxico.

Con este proxecto tamén se promocionará os produtos locais, fomentando o consumo en circuítos curtos e contribuíndo á mitigación do cambio climático, xa que se minorará a pegada ecolóxica da alimentación ao tempo que e dinamiza a economía local, fortalecendo a capacidade de produción de pequenas e pequenos produtores, xeralmente mozos e mozas recentemente incorporados a esta actividade no rural.
A iniciativa xurde como continuidade ao proxecto ‘Alimentos da Biosfera’, no que un dos tres obxectivos era a promoción do produto local nos centros escolares con cociña propia, no que se realizou unha experiencia piloto de grande éxito. A Rede EcoComedores incorpora este aprendizaxe previo e novos grupos de desenvolvemento rural socios para amplificar as actuación, desenvolvendo actuacións de capacitación para persoal de cociña e con experiencias reais de cambio de menú con produtos locais, eco e de tempada, que permitirá conectar ás e aos agricultores locais, principalmente ecolóxicos, cos centros con comedor. Tamén se busca divulgar e dar a coñecer o proxecto entre as familias e equipos educativos, así como sociedade en xeral.
Acción formativa para persoal de cociña
Semana de menú con producto local en el CEP Plurilingüe Pedro Caselles Beltrán de Tomiño
Semana de menú con producto local en el CEIP Plurilingüe Antonio Palacios de O Porriño
Accións formativas nos centros participantes
Entidades, financiamento e socios
Nesta sección atoparás información sobre as entidades colaboradoras, fontes de financiamento e o papel das persoas e organizacións socias no noso proxecto.
Entidades Colaboradoras
Participan también dúas entidades colaboradoras, GADISA RETAIL, SLU e a Axencia Galega de Servicios Sociais (AGSS), de la que dependen las Galiñas Azuis e na que comen diariamente máis de 2.000 nenos e nenas.
Financiamento
O proxecto está cofinanciado nun 90% pola Axencia Galega de Desenvolvemento Rural da Xunta de Galicia, o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación e o Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural a través da submedida LEADER 19.3 Cooperación, do Programa de Desenvolvemento Rural de Galicia 2014-2020, en un 10% polas entidades colaboradoras do proxecto.
Socios
Asociación Desenvolvemento Rural Mariñas-Betanzos (grupo coordinador), Asociación de Desenvolvemento Galicia Suroeste Eu Rural, Asociación Seitura 22, Asociación Ulla-Tambre-Mandeo, Asociación Desenvolvemento Comarcal Terras de Miranda, Asociación de Desenvolvemento Comarcal da Terra Chá, Asociación Terras de Lugo, Asociación Montes e Vales Orientais, GDR A Limia-Arnoia, Asociación Condado-Paradanta.
Actuacións
- Asesoramento nutricional aos centros escolares. Acompañar á comunidade escolar durante o curso para revisar os menús dos centros, analizando as necesidades e cambios para elaborar menús saudables, de produto local, de tempada e ecolóxico sen que supoña un incremento económico.
- Seminarios de formación ao persoal de cocina con charlas teóricas sobre a importancia da temporalidade, a estructura base dun menú e as fichas técnicas e cun Obradoiro práctico de elaboración de pratos e cálculo de ingredientes para elaborar as fichas técnicas e calcular o prezo do menú.
- Xornadas de menú con produto local e/ou ecolóxico. Organizar xornadas de menú con produto local e/ou ecolóxico ao longo do anoen cada un dos centros educativos participantes para promocionar os productos locais, facilitando a comercialización en circuítos curtos.
- Accións de información e comunicación coas que divulgar e dar a coñecer o proxecto entre as familias e equipos educativos.